Gwen – Doorstromer

“Dat ik docent wilde worden, wist ik pas erg laat. Helemaal zeker was ik trouwens niet van mijn keuze, dat kwam pas tijdens mijn opleiding. Vanuit 5-havo ben ik meteen doorgestroomd naar een tweedegraads lerarenopleiding Nederlands. Ik was op de middelbare school altijd erg goed in talen, ik houd van lezen en ook de leuke docenten die ik altijd voor dit vak heb gehad, hebben mij geïnspireerd. Nederlands was voor mij dus een logische keuze. Tijdens mijn opleiding kwam ik er al vrij snel achter hoe leuk ik het vond om voor de klas te staan. Even wennen was het wel, want af en toe kreeg ik op stage te maken met leerlingen die bijna even oud waren als ik. Door de docentenrol die je aanneemt, kijken de meeste leerlingen gelukkig wel tegen je op. Tijdens mijn laatste stage ben ik erachter gekomen hoe leuk ik het vind om voor de klas te staan. Het contact met de leerlingen, in combinatie met mijn liefde voor de Nederlandse taal en literatuur, maakt dat ik dit werk echt een feestje vind. Heb je een keer een mindere dag, dan is er altijd wel een leerling die je opvrolijkt met een grappige of lieve opmerking. Als je ’s ochtends in de spiegel kijkt en vindt dat je er vermoeid uitziet en een leerling tegen je zegt: ‘Mevrouw, wat ziet u er leuk uit vandaag!’

Of als je een week ziek bent geweest, de klas joelend binnen komt rennen en de praatjesmaker van de groep tegen je zegt: ‘Mevrouw, ik ben zo blij dat u er weer bent, ik heb u heel erg gemist.’ Ook in het team waarin ik werk voel ik me helemaal op mijn plek. Iedereen helpt elkaar, luistert naar elkaar en er is altijd plek voor een beetje gekkigheid tussendoor. Daarbij is ook de begeleiding voor stagiairs en beginnende docenten goed geregeld. Vaak zijn er bijeenkomsten waar er voorlichtingen worden gegeven, af en toe vinden er intervisies plaats en er is ook tijd voor eigen inbreng.

Docent zijn betekent voor mij niet alleen voor de klas staan en de lesstof behandelen, er komt zoveel meer bij kijken. Ik ben het gelukkigst als ik voor de klas sta en van gelukkige leraren leer je denk ik de mooiste dingen.”

Lijkt werken in het onderwijs iets voor jou? Laat hier je bericht voor ons achter, en dan nemen we snel contact met je op en helpen je verder.

Contact

Meer informatie over leraar zijn in het voortgezet onderwijs? 

Meer informatie