Ankie – Zij-instromer

“Toen ik hulpmoeder werd in de klas van één van mijn kinderen, viel het mij meteen op dat het me erg deed denken aan mijn eigen basisschooltijd. In mijn ogen was er niet veel veranderd en dat vond ik gek. Hebben de kinderen tegenwoordig geen andere benadering nodig? Ik ben zelf gaan zoeken naar antwoorden op deze vraag.

Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik een verkorte deeltijd Pabo-opleiding ben gestart. Al vrij snel werd het mij duidelijk dat hier mijn passie lag. Toen ik stage liep in zowel de onderbouw als in de bovenbouw, kwam ik erachter dat ik een echte bovenbouw-juf was.  Ik ga graag gesprekken aan met mijn leerlingen en spreek ze ook aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Daarnaast geniet ik ervan om samen met mijn collega’s en andere onderwijskundigen te sparren over onze visie op het onderwijs.

Na zes jaar te hebben gewerkt in het basisonderwijs had ik voor mijn gevoel het plafond bereikt en wilde ik me graag verder ontwikkelen. In de laatste jaren had ik al nauw samengewerkt met een middelbare school om de overgang van groep 8 naar de brugklas soepeler te maken. De klik met de middelbare school was er al. Vervolgens heb ik hen ook laten weten dat ik dolgraag de overstap wilde maken. 

Uiteindelijk kwam er op die school een vacature vrij voor wiskundedocent. Ik solliciteerde en werd aangenomen. Het is een warme en hartelijke school, waar ik ook veel oud-leerlingen van de basisschool tegenkom. Naast het lesgeven volg ik momenteel een eenjarige opleiding tot onderbouwdocent. Na het afronden hiervan mag ik in de onderbouw van het vmbo lesgeven in de vakken Wiskunde en Nederlands. Daarnaast heb ik als keuzevakken Engels en Mens & Maatschappij gekozen. Met dit soort opleidingen kan je jezelf in het onderwijs blijven door ontwikkelen en verder leren. 

Door het werk in het onderwijs heb ik onwijs veel respect gekregen voor het vak. Het is echt zoveel meer dan alleen maar lesgeven. Ik wil een kind graag een goede basis meegeven, zodat het later succesvol kan zijn. Dan komen ze uiteindelijke terecht waar ze willen komen en valt het kwartje vanzelf.”

Overweeg je ook een baan in het onderwijs? Laat hier je bericht voor ons achter, en dan nemen we snel contact met je op en helpen je verder.

Contact

Meer informatie over leraar zijn in het MBO? 

onderwijsloket.commbodocentinlimburg.nl